Kirstens kreative indslag

Min mormors bror Niels Jensen Møllers skæbne

I midten mine oldeforældre Peder Jørgensen Møller og Birthe Marie Nielsen. Bagest Bruden Bolette, brudgommen Martin Møller, Niels Jensen Møller, Peder Lauersen Møller, Marie og Jørgen Møller, Min morfar Hans Nielsen med min moster Anna på armen, min mormor Kirsten Marie Nielsen

Som barn hørte jeg ofte en historie om, at min mormors bror Niels Jensen Møller var død i en tidlig alder, da han "var druknet i mergelgraven".

Når jeg spurgte hvorfor og hvordan, fik jeg intet svar, blot svaret: "Det er ikke for børn, det snakker vi ikke om".

Da jeg startede slægtsforskningen, slog jeg mig til tåls med, at det nok var sandheden, da der i kirkebogen ved dødsfaldet ikke fremgår, hvad dørsårsagen var.

Tilfældigheder gør, at jeg kommer i kontakt med en grankusine, et barnebarn af Niels Jensen Møller, og jeg beslutter mig for at undersøge, hvad der faktisk skete i oktober 1931.

Jeg tager på lokalarkivet i Hvorslev og får fat i en gammel lokal avis fra 1931 i håbet om at få et svar.

Det bliver en tårevædet dag, da det går op for mig, hvilken tragisk ulykke der er sket.

I det følgende er der først data og oplysninger, derefter de fundne avisartikler og udklip fra Ulstrup avis.

Niels Jensen Møller blev født den 18. juni 1895 på Haurum mark som søn af Peder Jørgensen Møller og hustru Birthe Marie Nielsen

Hans forældre overtog Hvorslevgård, Hvorslev i 1899, og Niels Jensen Møller har derved haft det meste af sin barndom og ungdom i Hvorslev

Den 31. januar 1918 blev han indkaldt til 3 dragonregiment i Århus

Niels Jensen Møller blev gift den 24. december 1922 i Sct. Mortens sogn, Randers amt med Ingrid Jensine Andersen datter af Jens Andersen og hustru Inger Kirstine Nielsine Caroline Sørensen, der ved vielsestidspunktet bor i Ulstrup, hvor faderen er fiskehandler

Niels Jensen Møller bor på Østergård i Vellev sogn vielsestidspunktet, hans tilkommende hustru bor i Dronningborg, hvor hun er tjenestepige. 

Parret får to børn. Peder Jørgensen Møller født den 19. december 1923 i Vellev sogn og Ruth Inger Møller født den 22. juni 1926 i Hvorslev Bakker, Hvorslev sogn. 

I folketællingen 1930 bor de i Stærkjær, Gjerning sogn med deres 2 børn, og Niels Jensen Møller er teglværksarbejder på Hvorslev teglværk.

Onsdag den 7 oktober 1931 kan man læse følgende i Ulstrup Avis

I Hvorslev kirkebog kan man læse følgende:

Niels Jensen Møller  arbejdsmand i Stærkjær, gift med Ingrid Andersen Stærkjær, der var deres fælles bopæl er død 5 oktober 1931 på Hvorslev mark, Hvorslev sogn, begravet 12. oktober 1931 på Hvorslev kirkegård.

I Ustrup Avis kan man den 14 oktober 1931 læse følgende rørende beretning

Den 21. oktober 1931 har hustruen denne tak i avisen

Det har uden tvivl været meget hårdt for den efterladte enke at stå alene med 2 små børn.

Sønnen Peder Jørgensen Møller kommer i pleje hos sin farbror Jørgen Møller og hustru Marie Møller på Hvorslevgård. Hvor datteren Ruth Inger er blevet af, vides ikke.

Den 18. november 1931 kan man læse denne lille historie i Ulstrup Avis

Efterspil:

2o. december 1931 finder jeg denne lille notits i Ulstrup avis.

Det er ikke nogen stor bøde, men det er det sikkert set i 1931 målestok.

Niels Jensen Møllers enke bliver gift igen og får 2 børn mere, desværre har det ikke været muligt at finde navn og vielse.

vibeke leth 24.01.2016 17:18

stødte på Hvorslevgaard under sammenfatning af slægten Leth fra Sall. Her ser jeg, at en datter af Albert Nielsen blev gift med Niels Christensen (Kjellinghøll)

Vibeke Williams 24.10.2015 14:01

Spændende historie, men også et meget tragisk endeligt. Det må have været meget svært for enken st klare sig med to uforsørgede børn. Sikke en skæbne.

Nyeste kommentarer

02.02 | 11:13

Genkender denne "lignelse" som en irsk pilegrimsbøn, som vi mødte da ...

06.06 | 19:46

Hej Kirsten. Jeg er direkte ane efter 3xtipoldeforældre...

13.03 | 01:08

Jeg er færing, og vi har cirka samme udvikling som jer i Danmark med, at...

23.01 | 22:32

Det var dog en virkelig varm og dejlig beretning. Gid der stadig fandtes så...